Aplikasyon Nedir?
Aplikasyon bir deyişle kağıt üzerindeki noktaların sahaya uygulanış biçimidir. Başka bir deyişle aplikasyon yer tespitidir. Taşınmaz malın tescilli haritasındaki köşe koordinatlarının sahada yüzey üzerinde belirlenmesidir.
Kadastroda ise aplikasyon öncelikle arazi ölçümünün yapılarak parsel köşe noktalarının zemin üzerinde belirlenip, matbug klişesine zemin ölçeksiz kroki olarak çizilip düzenlenmesi demek bahsettiğimiz aplikasyonun yapılması anlamına gelir. Parsel köşe koordinatları ülke, imar, mevzi ITRF sistemine uygun yapılmaktadır. Koordinat sistemine göre kadastro pafta haritası oluşturulur.
Aplikasyon yaptırmak isteyen okurlarımız için aplikasyon nasıl yaptırılır bahsedelim.
Aplikasyon Nasil Yaptırılır?
Aplikasyon yaptırmak istediğiniz yerin aplikasyon başvuru işlemi icin tapu örneği ve kimlik fotokopiniz yeterlidir. Ayni arazinize ait başka zamanlarda yapılacak aplikasyon ölçümü farklı çıkmasın diye daha önceden yapılan aplikasyon krokileri göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. İlgili arazinin (parselin) çizim kontrolü yapılarak hata olup olmadığı anlaşılır. Hata var ise kanuna göre düzeltme yapılır.
Aplikasyon yaptırmak isteyen kişi başvuru için belirlenen gün ve saatte kendisinin temin edeceği araçla aplikasyonu gerçekleştirecek kişi ve malzemelerin tedariğini sağlar. Görevli haritacılar aplikasyon için hazırladıkları koordinatları zemine aplike ederler. Aplikasyonu yaptıkları parselin zeminde belirli olmayan noktalarını sabit olan noktalardan röperlenerek Büyük Ölçekli Haritalar Yönetmeliğine göre uygulanır. Aplikasyon işlemi bittikten sonra 2 adet aplikasyon krokisi düzenlenir. Aplikasyon krokisinde aplikasyonu yapılan noktalarla birlikte poligon noktaları gösterilir. Bu aplikasyon krokisi ilgililerce imzalanır. Tüm işlemler bitince aplikasyon yaptıran kişi belgenin arkasına "Aplikasyon belgesini aldım" yazısını yazar tarih belirtir ve imza atar işlem sonlandırılır.
Aplikasyon nedir ve aplikasyon nasıl yaptırılır konularını bildiğim ve araştırmalarıma sizlere sundum. Aplikasyon krokisi işlemlerini teker teker sıraladım umarım dediğim gibi sizlere yardımcı olur.
Yorum Gönder