Facebook SDK

Responsive Advertisement
TotalStation Kullanımı
Merhaba arkadaşlar bugün konularımı hızlı hızlı yazıyorum sizlere ulaşabilmek için harita konularında bilgi vermem lazım, ne kadar çok bilgi o kadar çok kişiye ulaşma olarak hedefliyorum kendimi. Şimdi bu konuda sizlere haritacıların önündeki dürbünle baktıkları şey yanı TotalStation nedir? bu konuda hakkında aydınlatmaya çalışacağım  TotalStation'un haritacılar için öneminden bahsedeceğim. Halk tabiri ile bilinen totalsteyşın bizlere en büyük yardımı inşaatlarda yapar. Total Station ile arazide ölçüm yaparken muhakkak meraklı teyze ve amcalar sizere oğlum ne işe yarıyor bu, resimmi çekiyor gibi ibareler ve hatta önüne durup benim de fotoğrafımı çek diyen kişiler olmuştur mutlaka sizlerde karşılaşacaksını. Her neyse konuyu dağıtmadan toparlayayım. Total Station Nasıl Kullanılır ?

TotalStation'un yaptığı görev açı, mesafe ve yükseklik ölçümünü yapmaya yarayan bir alettir. Elektronik Takeometre olarakta bilinir. Cihaz ölçüm yapacağınız yere gönderdiği lazer veya infrared ışınını reflektörden yansımasını okur. TotalStation içerisinde bulunan Ölçme bilgisi programları ile size lazerin gidip gelme hızı içerisinde hesaplamalarını yaparak ekrana en son çıkan sonuçları yansıtır. Reflektör yüksekliğine ve aletin kurulu olduğu sehpanın yükseklik değerlerine bağlı olarak sonuçlar değişir. Sonuçlardan kastım sadece kot dediğimiz yükseklik sonucumuzu etkiler bu durum  Koordinatta veya açıda bir sapma söz konusu olmaz. Yatayda ve düşeyde ölçümlerini mm hassasiyerinde mesafe okuyabilen hesapladığı sonuçları çok hızlı bir şekilde ekrana dökebilen hafızasına kayıt yapabilen bir alettir Total Station.

Lazerli Total Station, arkadaşlar büyük inşaat firmalarının tercihi bu yönde olmuştur lazerli totalstation ile reflektörsüz işlem yapılabilmektedir. Tek bir alet operatörü ile (Harita teknikeri,teknisyeni,topografı,mühendisi) ölçülmesi gereken yeri yapabilme kolaylığına sahiptir. Ulaşmakta zorluk çektiğiniz bir noktaya lazel ile mesafe atarak koordinat,kot,açı değerini elde etmeniz sizede daha kolay gelmiyormu. :)

TotalStation Nasıl Kullanılır Baştan Sona Anlatımı.
Koordinatı Bilinen Noktadan Diğer Koordinati Bilinen Noktaya

Totalstation için özel tasarlanmış 3 ayaklı bir sehpası vardır. Sehpa ahşapve dayanıklıdır. Sehpa kurulur ve totalstationu sehpada bulunan alet bağlama vidasi ile birbirlerine bağlanır. Öncelikle kuracağınız yerin koordinatlarını biliyor olmanız gereklmektedir. Bunun için ya daha önceden totalstation ile nokta atma işlemini yapmış olmalısınız yada GPS ile poligon atma işlemini yapmış olmalısınız. Farzediyorumki koordinatı belli bir noktaya totalstation kurulumu yapacağız. Totalstation daki lazer şakül ve elektronik düzeç ile nokta üzerine aletimizi kurduk herşey on numara. Şimdi yapacağımız işleme gelelim. İstasyon yani durulan nokta için koordinatları ve alet yüksekliği(yerdeki nokta ile totalstation arasındaki mesafe)  daha sonra bakılan nokta koordinatları girilir. Bu işlemlerin hepsini TOPOGRAFYA bölümü içerisinde yapıyoruz. Daha sonra bakılan noktaya reflektör yardımı ile bağlanıyorz. Aletimiz kurulu hazır durumda. Arazide ölçmek istediğiniz noktaya aleti doğrultarak mesafe->kayıt yada Hepsi dediğinizde totalstation hafizasına o noktayı kayıt etmiş olursunuz.

Totalstation aktarımı için gerekenler kablo ile yada usb ile aktarımı yapılabilir. Tüm CAD programlarına göre aktarım yapabilirsini. Kablo ile aktarımı Leica Geo Office programını kullanarak aktarabilirsiniz.
Totalstation Kalibrasyonu neden bozulur? Totalstation kalibrasyonu uzun vadede sehpa üzerinde taşıma ani sıcaklık artışı, ani sıcaklık düşüşü ve zamanla kullanım kalibrasyonu etkileyen faktörlerdendir.



Yorum

Daha yeni Daha eski