Facebook SDK

Responsive Advertisement
Merhaba arkadaşlar harita ve kadastro blogumuzda sizlere ölçek nedir, kaç çeşit ölçek vardır, ölçek türleri, ölçek hesaplama ve bu ölçekler neden kullanılır konularında bilgi vermeye çalışacağım.

Ölçek en başta haritacı olduğumuz için bizlerin vazgeçilmez kullanmazsak olmayacak bir araçtır, hesaptır. Haritada ölçek nedir? Cevabını hemen verelim haritada ölçek küçültme oranına denir. Çok azda olsa Harita Nedir ? konumuzdada bahsetmiş olsakta burda detaylı bilgi vereceğiz.

Ölçek, haritası yapılan bir modelin veya arazinin resimde ve harita üzerinde aynı olabilmesini sağlar. Ölçeğimiz harita üzerinde örn: 1 : 5.000 (beşbinde bir) olan ölçümüzün 1 santimetresi gerçek alanda arazide 50 metredir.

Olcek Nedir Nasil Kullanilir Harita ve kadastrocu arkadaşlar bilmeniz gereken bir unsurda haritası yapılacak bir arazi için yapacağınız ilk iş o bölgeyi gerçeğe göre ne kadar küçülteceğiniz veya büyülteceğinizdir. Bu sebeple büyütüp küçültme işlemine Ölçek denir. Harita üzerindeki uzaklığın gerçek uzaklığa(arazideki uzaklığa) oranına ölçek denir. Harita olabilmesi için bu şarttır. Ölçeksiz harita olmaz eğer ölçeği yoksa bu bir Krokidir. Kroki nedir? konusunu sizlere farklı bir konuda bahsedeceğim. Ölçek ile Kroki arasındaki fark ölçekte belli bir oranda küçültme veya büyültme vardır krokide ise sadece üstten kuş bakışı kabataslak görünüşüdür.

Haritada Ölçek kesirli olarak 1 / 5.000 yada oranlı olarak 1 : 5.000 olarak gösterilir haritanın alt kısmında yer alır. Kesir ölçek ve oranlı ölçekten farklı olarak Grafik ölçek dediğimiz bir ölçek çeşidi vardır.
Olcek Nedir Nasil Kullanilir Grafik Ölçek Nedir? Bir doğru parçasını bölümlere ayırarak gösterilen biçime grafik ölçek denir. Kesirli ve oranlı ölçeğe göre pek bi numarası yoktur açıkçası mantık hep aynıdır. Kesrin paydası büyüdükçe yani alt kısmı büyüdükçe haritanın kapsadığı alan azalır. Kesrin paydası ne kadar küçülürse haritadaki gösterilen alan artar.

Yorum

Daha yeni Daha eski